מס' הטלפון שלנו - 03-5402680

בחר נושא:

  • תזונה
  • מחלות מעי דלקתיות
  • גידולי מערכת העיכול
  • כבד
  • השמנה
  • מערכת העיכול

מחלות מעי דלקתית-איך לחיות איתן בשלום

מאמר תזונה 1

מחלת מעי דלקתית כשמה כן היא – מחלה אשר מופיעה במערכת העיכול התחתונה בדרך כלל ומתבטאת בהופעת דלקת, כאבים ותסמינים במערכת העיכול. קיימות שתי מחלות שעונות להגדרה של “מחלות מעי דלקתיות” (IBD- Inflammatory bowel disease ): מחלת קרוהן ומחלת קוליטיס כיבית. מחלות אלו נפוצות באוכלוסייה המערבית ונתונים מארה”ב מראים על שכיחות של 130 מקרי קרוהן ו- 100 מקרי קוליטיס לכל 100,000 איש. ההשערה כיום סוברת כי קיים גורם סביבתי (וירוס/חיידק) אשר על בסיס נטייה גנטית מוקדמת מביא להתפתחות תגובה דלקתית במעי, אך טרם הוכח מהו הגורם להתפרצותה. לרוב, התפרצות המחלה מתרחשת בגילאי 15-30 שנה אך ישנו “גל מאוחר” של התפרצות המחלה גם בגיל המבוגר.

מדוע טיפול תזונתי יטיב לחולים?

חולי קרוהן וקוליטיס כיבית עלולים לסבול מתת ספיגה של המזון וחוסר תאבון בעקבות תסמינים שונים של מערכת העיכול, ולכן נמצאים בסיכון גבוה להיקלע למצבי תת תזונה. בנוסף,בקרב החולים קיימת עלייה בסיכון לממאירויות של המעי הגס, ולכן שתי המחלות דורשות התייחסות תכופה של מערכת הבריאות. החולים במחלת מעי דלקתית סובלים מתסמינים של מערכת העיכול, כאשר הנפוצים ביותר הם שלשולים, בחילות ואי סבילות למזונות שונים. בנוסף, עלולים להופיע גם תסמינים מחוץ למערכת העיכול, דוגמת דלקות מפרקים, אוסטיאופורוזיס, אנמיה, חום ואסטמה של העור. כיום ידוע שהדרכה תזונתית על ידי איש מקצוע עשויה להקל על התסמינים ולהקטין ואת חומרת הדלקת.

התאמת הדיאטה לשלב המחלה:

מחלות מעי דלקתיות מתחלקות לשני שלבים, שלב ה”התקף” בו המחלה פעילה ושלב ה”הפוגה” בו יש רגיעה במצב הדלקתי והפחתה ניכרת בתסמינים. התאמת התפריט צריכה להיעשות בהתאם לשלב המחלה:

  • בשלב ההתקף החולים סובלים מכאבי בטן, שלשולים (לעיתים שלשולים דמיים), חוסר תאבון ונמצאים בסיכון גבוה לחסימת מעיים, לכן הטיפול התזונתי מתמקד בהפחתת התסמינים. בשלב זה יש לשלב מזונות שככל הנראה לא יכבידו על מערכת העיכול של החולה, ישנה עדיפות לצריכת פירות וירקות קלופים ומבושלים והימנעות ממזונות בעלי תכולת סיבים גבוהה המסכנים בחסימת מעיים, דוגמת ברוקולי, כרוב, סלרי ואפרסמון. מומלץ לצמצם ככל הניתן צריכת סוכרים פשוטים העלולים להחמיר גזים ושלשולים. בנוסף, מומלץ לצמצם בצריכת קפאין ומוצרי חלב בתפריט, במידה ומעוררים תגובה לא רצויה במערכת העיכול. על אף שההגבלות הן אישיות, יתכן ויוגורטים וגבינות קשות יתקבלו בצורה טוב יותר.
  • בשלב ההפוגה נשאף לשיפור המצב התזונתי באמצעות העשרה קלורית עם מזונות דחוסים קלורית כדוגמת אבוקדו או בעזרת משקאות ייעודיים. בשלב זה ניתן לחזור בהדרגה לצריכת מוצרי חלב בהתאם לסבילות. תזונה מתאימה בזמן ההפוגה עשויה לתרום לשגשוג אוכלוסיית חיידקים טובה במעי, לשפר את מצב המעי ואף להפחית את מינוני התרופות.

קיימת המלצה לתיסוף חולי קרוהן וקוליטיס כיבית במולטי ויטמין, במיוחד בוויטמין B12 וחומצה פולית, על מנת לסייע בהפחתת שיעורי האנמיה הגבוהים אצל חולים אלו. בנוסף ישנן עדויות לכך שתיסוף באומגה 3, פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה עשויים לסייע בהפחתת הדלקת.

אין עוררין על כך שהתזונה צריכה להוות חלק בלתי נפרד מהמסגרת הטיפולית בחולים אלה. הדרכה מקצועית של איש מקצוע תקל על התסמינים, תשפר את איכות חייהם ותפחית סיבוכים דוגמת חסימות מעיים, ממאירויות במערכת העיכול וניתוחים להסרת חלקי מעי.

גסטרו פרו - מרכז מומחים:
אולי יעניין אותך גם:
  • תזונה
  • מחלות מעי דלקתיות
  • גידולי מערכת העיכול
  • כבד
  • השמנה
  • מערכת העיכול